HTML

Munkáink

Az általam vezetett cég, az Aparketta Kft. által eladott és/vagy lerakott szalagparketták,laminált padlók és kültéri teraszok vannak alább. Hetente átlagosan 3-4 helyen dolgozunk, sajnos nagyságrendekkel kevesebbet van időm feltölteni. Igyekszem a valamilyen nem hétköznapi feladatot, vagy valamilyen problémát bemutatókat felvonultatni. Szerepel továbbá a kollégám által készített parketta csiszolások/lakkozások illetve parketta színezések is. Sajnos sokkal kevesebbről csináltam képet, mint ahány munkát az utóbbi 8 évben magam mögött tudhatok, de a legtöbb megjeleníteni kívánt problémát így is be tudom mutatni. Nyugodtan írjanak válaszolok.

Címkék

akácterasz (1) akác deszka kerítés (1) akác karó (1) alu profil (1) bálna (1) bambusz parketta (1) bambusz parketta (1) bátya (1) befag parketta (1) burkolatváltás (1) burkolatváltás parketta és kő között (1) burkolatváltó (2) burkolatváltó profil (2) csempemintás laminált parketta (1) cser szalagparketta (1) építőipar (1) érd laminált padló. (1) fehér pácolt szalagparketta (1) fehér parketta (2) fehér színű parketta szegély f (1) fenyő terasz (1) hobbi szalagparketta (1) kaindl akció (1) kaindl laminált (1) kaindl laminált padló (1) kaindl új kollekció (1) kőris szalagparketta (1) kültéri fa (1) kültéri teraszfa (1) laminált padló (2) laminált padló gödöllő (1) laminált padló kávézóba (1) laminált padló lépcső (1) laminált parketta rakás (1) lépcső laminált parkettóból (1) lépcső parkettából (2) óbuda szalagparketta (1) öntapadós burkolatváltó (1) panellakás parketta (1) panel felújítás (1) parketta (4) parkettázandó felület mérete (1) parkettázás (1) parkettázás kalocsa (1) parkettázás Németország (1) parketta Budaörs (1) parketta csempe talákozása (1) parketta fürdőszobába (1) parketta kalocsa (1) Parketta kecskemét (1) parketta lerakás (1) parketta lerakása szőnyegre (1) parketta lerakás budapest (1) parketta lerakás csömör (1) parketta lerakás gödöllő (1) parketta lerakás nagytarcsa (1) parketta panelház parketta kispest (1) parketta szentendre (1) parketta színek (1) parketta telki (1) parketta XIX kerület (1) sötét parketta (1) svédpadló (1) szalagparketta (1) szegélyléc (1) Tölgy egysávos szalagparketta (1) Tölgy parketta (1) trópusi fa terasz (1) világos parketta (1) vízálló laminált padló (1) XI.kerület (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • jwind83: Gyönyörű munkák, gratulálok! Én a gipszbeton lépcsőmet szeretném laminált parkettával burkolni (cs... (2023.11.01. 14:22) Lépcsők ( parkettából)

Mi kerülhet a padlóra?Hideg vagy Meleg? Összefoglaló

2013.11.17. 18:09 peaso



Bár mi (www.aparketta.hu) csak parkettákkal, laminált padlókkal és kültéri faanyagokkal foglalkozunk, segítségképpen megpróbálom rendszerezni, milyen anyagok állnak rendelkezésre akkor ha szeretnénk a szobánkat burkolni.

Mivel a hidegburkolatok nem a szakterületem , ezért a táblázatban nem szerettem volna elemeire bontani ezt a szekciót.

A tapasztalatok alapján azért csináltam egy hevenyészett összehasonlítást a két alternatíva között.

 

 


Itt most nem célom a különböző típusok összehasonlítása, előnyök-hátrányok felsorolása, csak hogy legyen mindenkinek képe, amikor nekikezd a  nézelődésnek.Ez egy másik poszt témája.

Itt most csak a hideg és melegburkolatok ( inkább ezen belül a parketták) közötti összevetést tenném meg. Manapság a szőnyeg az irodai felhasználás mellett , inkább csak a hálószobákban üti fel a fejét, így a rugalmas melegburkolatokra nem térek ki):

Tartósság, sérülékenység:

Erről mindenkinek van tapasztalata, hogy létezik járólapban is, ami egy leesett kulcscsomótól lepattan, van amihez lehet a bögrét csapkodni,  parketták ( laminált, szalag 25-40 év; vastagabb tömörfák 80 év)  talán kevesebb ideig jók, viszont könnyebb cserélni, javítani őket. 

Tisztíthatóság/Felmosás:

Természetesen a követ felönthetjük, bár nem mindegyik viseli jól az erős tisztítószereket, ami kétségtelen előny, de nem nagyon találkoztam  a több száz parketta tulajdonos közül olyanokkal, akiknek a tisztaságmániáját nem tudta volna a bármilyen (akár a laminált) parkettán kielégíteni...és ehhez egy minimális odafigyeléssel.

Olyan helyekre ahol tudjuk hogy sok sár, és napi szinten jelentkezik kosz (jellemzően előtér) ott én is járólapot javasolok. A konyha, kert felőli bejárata a nappalinak nem követeli meg a hidegburkolatot 100 családból 95-nek nincs problémája ilyen esetben a parkettával.Aki tudja, hogy szeret a gyerek gumicsizmával berohangálni, az ne vegyen sötét parkettát, és fogadja el, hogy a fa parkettán nem lehet totálisan karcmentesen élni, laminálton padlón igen.

Padlófűtés:

A mai napig rengetegszer találkozom a parkettát nem lehet padlófűtésre rakni kijelentéssel. Talán még valami műegyetemes könyvben is olvastam ilyet. Nonszensz. Külföldi oldalakon is hivatkozások százait olvashatjuk (vö.google: underfloor heating-ufh; fussboden heizung). Magam is minimu 50 lakásban raktam szalagparkettát és laminált, többnyire úsztatva,alátéttel,de leragasztva is) Semmilyen gázszámla növekedés, vagy hatékonyságbeli csökkenés nem számoltak be. Ami persze nem jelenti, hogy nem jobb ebben a tekintetben a kő, Mind a hő átbocsátására, mind megtartása szempontjából, de ez a hétköznapokban annyit jelent  10 perccel később éri el a fafelület ugyanazt a hőleadást. Sajnos erre nem találtam a neten adekvát méréseket, bár egy hozzáértő a hőátbocsátási tényezőkből .

Még egy lényeges érv: a fűtés a 12 hónapból max 7-8 hónapot megy, a maradékban papucs vagy szőnyeg. egy szalagparkettán bármikor lehet mezítláb rohangálni.

Nem kevés olyan munkám volt, amikor a hideg miatt megunt ( főleg gyerekes családoknál) hidegburkolatra, vagy ahelyett raktunk parkettát.

mezítláb a parkettán.jpg

Divat: A kő marad, a kő marad ( hogy a költőt idézzem). A parkettát meg le lehet cserélni egy nap alatt,  be lehet színezni stb. Persze ez nem ilyen egyszerű a hétköznapokban, senki nem dobálja ki ötévente, még az olcsó padlószőnyegét sem, de remélem érthető mit akartam megfogalmazni.

Kihagytam  volna  valamilyen paramétert?

Annyit érdemes talán még tudni, hogy parketták esetében döntően lamináltat vesznek az emberek, ha fát vesznek akkor pedig komoly túlsúlyban a szalagparketta van itthon. Az újonnan lerakott parketták esetében a tömörfák arányát nem saccolnám többre 5%-nál.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aparketta.blog.hu/api/trackback/id/tr485637965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása