HTML

Munkáink

Az általam vezetett cég, az Aparketta Kft. által eladott és/vagy lerakott szalagparketták,laminált padlók és kültéri teraszok vannak alább. Hetente átlagosan 3-4 helyen dolgozunk, sajnos nagyságrendekkel kevesebbet van időm feltölteni. Igyekszem a valamilyen nem hétköznapi feladatot, vagy valamilyen problémát bemutatókat felvonultatni. Szerepel továbbá a kollégám által készített parketta csiszolások/lakkozások illetve parketta színezések is. Sajnos sokkal kevesebbről csináltam képet, mint ahány munkát az utóbbi 8 évben magam mögött tudhatok, de a legtöbb megjeleníteni kívánt problémát így is be tudom mutatni. Nyugodtan írjanak válaszolok.

Címkék

akácterasz (1) akác deszka kerítés (1) akác karó (1) alu profil (1) bálna (1) bambusz parketta (1) bambusz parketta (1) bátya (1) befag parketta (1) burkolatváltás (1) burkolatváltás parketta és kő között (1) burkolatváltó (2) burkolatváltó profil (2) csempemintás laminált parketta (1) cser szalagparketta (1) építőipar (1) érd laminált padló. (1) fehér pácolt szalagparketta (1) fehér parketta (2) fehér színű parketta szegély f (1) fenyő terasz (1) hobbi szalagparketta (1) kaindl akció (1) kaindl laminált (1) kaindl laminált padló (1) kaindl új kollekció (1) kőris szalagparketta (1) kültéri fa (1) kültéri teraszfa (1) laminált padló (2) laminált padló gödöllő (1) laminált padló kávézóba (1) laminált padló lépcső (1) laminált parketta rakás (1) lépcső laminált parkettóból (1) lépcső parkettából (2) óbuda szalagparketta (1) öntapadós burkolatváltó (1) panellakás parketta (1) panel felújítás (1) parketta (4) parkettázandó felület mérete (1) parkettázás (1) parkettázás kalocsa (1) parkettázás Németország (1) parketta Budaörs (1) parketta csempe talákozása (1) parketta fürdőszobába (1) parketta kalocsa (1) Parketta kecskemét (1) parketta lerakás (1) parketta lerakása szőnyegre (1) parketta lerakás budapest (1) parketta lerakás csömör (1) parketta lerakás gödöllő (1) parketta lerakás nagytarcsa (1) parketta panelház parketta kispest (1) parketta szentendre (1) parketta színek (1) parketta telki (1) parketta XIX kerület (1) sötét parketta (1) svédpadló (1) szalagparketta (1) szegélyléc (1) Tölgy egysávos szalagparketta (1) Tölgy parketta (1) trópusi fa terasz (1) világos parketta (1) vízálló laminált padló (1) XI.kerület (1) Címkefelhő

Friss topikok

Mekkora felületet lehet egyben parkettázni?

2014.02.12. 22:05 peaso

Megszakítás nélkül.

Főként az utóbbi években egyre erősebben jelentkezik az az igény, hogy a lakásban lerakott parkettában ne legyenek küszöbök vagy burkolatváltó profilok. Ezenkívül ha utóbbi mégis bekerül, akkor minél kisebb legyen. erről a kérdésről itt egy poszt.

Miért van szükség megszakításokra: mert -mint minden anyag- így a melegburkolat mérete változik,dillatál. Egy egy parketta elem változása elenyésző lehet, de nagyobb felületen a tized/század mm-ek összeadódhatnak, akár cm-ekké. Ezért minden fix tárgytól ( oszlop, fal, járólap stb) el kell hagyni valamennyi távolságot. Ez általában 0.5-1,5 cm. A dillatációs rés mérete és szükségessége sok mindentől függ.

burkolatváltó.jpg

Hogyan határozható meg, mekkora felületet parkettázhatunk egybe?

Ehhez egy két plusz ismeret szükséges:

1.Leragasztott vagy nem leragasztott, másnéven úsztatott parkettáról beszélünk-e?

Természetesen első esetben sokkal nagyobb szabadsága van a kivitelezőnek, hiszen nagyságrendekkel csökken a parketta mozgásának lehetősége. Ebben az esetben- függetlenül attól, hogy mit mondanak a szakkönyvek ( és amennyiben minden más körülmény ideális) .szinte korlátlanul rakható Magánlakások  esetében,  ami ritkán lépi túl egy szinten a 100-150m2-ert , elegendő lehet akár 3mm-nyi fuga, vagy vagy valamilyen puha réskitöltő (pl parafa) anyag,

2. Milyen parkettát használunk?

      2/1 Fát?  Ha faparkettát rakunk akkor több paraméterért is figyelni kell az anyagnak. A szakirodalmon túl itt is sokat segít a tapasztalat, hiszen a szakirodalomban sokszor labor adatokat adnak meg a dagadásra, nem figyelembe véve más körülményeket (pl levegőben lévő pára mennyisége), de ami még fontosabb legtöbbször a garancia miatt túlbiztosítják magukat.A két legfontosabb:

         -szálirány: a fa sokkal jobban dagad a fa szálirányában mint keresztbe. Ez főként akkor lehet veszélyes ha hosszú tereket keresztirányban parkettázunk ( ami ugye leég ritka)

         - fafaj: nagy különbségek léteznek  a  fafajok között. A belső térben használt fafajok esetében ezzel az átlagember akkor találkozik, amikor a padlófűtésnél  felhívják a figyelmét, hogy nem használjon bükk illetve juhar fát, mert ezek kimagaslóan sokat tudnak mozogni.

A fa hihetetlenül komplex anyag: az egyik ha párát kap dagad, de vissza már nem úgy szárad, a másik tekeredik, a harmadik jobban recseg. másképp reagálnak a levegőben lévő párára és másképp ha csőtörés miatt állt rajta a víz. Nem lehet ezért azt minden esetben mondani, hogy ha ez egyik oldalon hagyunk rést a parkettának mozogni akkor a másik oldalon nem kell  ha egyszer felpúposodik a parketta , a fenti okok miatt nehéz sokszor azt is kideríteni, hogy a hol dagadt.

További tényezők, amelyek befolyásolhatják a fa nedvességének és ezzel együtt méretének változását:

(több információ itt olvasható angolul)

- a rönk melyik részéből fűrészelték?

-mennyire tömör a fa ( a trópusi fák általában tömörebb szerkezűek sokszor- de nem minden esetben!- jobban bírják a vizet, a párát

-a fa mérete, minél vastagabb , nagyobb egy-egy elem  annál inkább tud változni. Ezért (is) sokkal stabilabb egy szalagparketta, mint egy tömörfa hagyományos parketta vagy egy svédpadló

-a fa hibái, szerkezeti különbözőségei: minden fahiba, ill, minden olyan része a fának, ami eltér az "alapszerkezetétől". Legfontosabb ilyen eltérés a szíjács és a geszt.A szíjács része a fának mindig puhább és jobban reagál a párára. A képen a fehér csíkos rész a szíjács.

szíjács.jpg

tölgy rusztikus parketta csíkos.jpg

2/2 Lamináltat: A laminált padló szálirány nélküli anyag így a dagadása is nagyjából egyforma, legfeljebb egy nehezebb bútordarab fékezheti egy irányba. Ha viszont folyadékot kap, akkor egy adott helyen nagyon meg tud dagadni, és minimálisan szárad vissza.

Ezért nem szabad nagyon és sokszor  felmosni, mert ilyen lesz:

Scratched-Laminate-Floor.png

Röviden: az egyszerű, beugró és oszlopok nélküli felület, tehát normál konkáv alakzatok esetében nagyobb felületeket rakhatunk egybe, mert a különböző helyiségek és beugrások növelik a veszélyét annak, hogy az úsztatott parketta a természetes és szükségszerű mozgása során fennakad a kiszögellésekben vagy leggyakrabban az ajtónyílásokba/tokokban.

Reméljük megbékélnek azzal, hogy úsztatott jellegű építési megoldásoknál ( legyen az akár beton) kötelező a dillatációval számolni, hogy ne járjanak így:

felpúposodott parketta.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: parketta svédpadló burkolatváltó profil parkettázandó felület mérete dillatációs hézag

A bejegyzés trackback címe:

https://aparketta.blog.hu/api/trackback/id/tr835801879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása