HTML

Munkáink

Az általam vezetett cég, az Aparketta Kft. által eladott és/vagy lerakott szalagparketták,laminált padlók és kültéri teraszok vannak alább. Hetente átlagosan 3-4 helyen dolgozunk, sajnos nagyságrendekkel kevesebbet van időm feltölteni. Igyekszem a valamilyen nem hétköznapi feladatot, vagy valamilyen problémát bemutatókat felvonultatni. Szerepel továbbá a kollégám által készített parketta csiszolások/lakkozások illetve parketta színezések is. Sajnos sokkal kevesebbről csináltam képet, mint ahány munkát az utóbbi 8 évben magam mögött tudhatok, de a legtöbb megjeleníteni kívánt problémát így is be tudom mutatni. Nyugodtan írjanak válaszolok.

Címkék

akácterasz (1) akác deszka kerítés (1) akác karó (1) alu profil (1) bálna (1) bambusz parketta (1) bambusz parketta (1) bátya (1) befag parketta (1) burkolatváltás (1) burkolatváltás parketta és kő között (1) burkolatváltó (2) burkolatváltó profil (2) csempemintás laminált parketta (1) cser szalagparketta (1) építőipar (1) érd laminált padló. (1) fehér pácolt szalagparketta (1) fehér parketta (2) fehér színű parketta szegély f (1) fenyő terasz (1) hobbi szalagparketta (1) kaindl akció (1) kaindl laminált (1) kaindl laminált padló (1) kaindl új kollekció (1) kőris szalagparketta (1) kültéri fa (1) kültéri teraszfa (1) laminált padló (2) laminált padló gödöllő (1) laminált padló kávézóba (1) laminált padló lépcső (1) laminált parketta rakás (1) lépcső laminált parkettóból (1) lépcső parkettából (2) óbuda szalagparketta (1) öntapadós burkolatváltó (1) panellakás parketta (1) panel felújítás (1) parketta (4) parkettázandó felület mérete (1) parkettázás (1) parkettázás kalocsa (1) parkettázás Németország (1) parketta Budaörs (1) parketta csempe talákozása (1) parketta fürdőszobába (1) parketta kalocsa (1) Parketta kecskemét (1) parketta lerakás (1) parketta lerakása szőnyegre (1) parketta lerakás budapest (1) parketta lerakás csömör (1) parketta lerakás gödöllő (1) parketta lerakás nagytarcsa (1) parketta panelház parketta kispest (1) parketta szentendre (1) parketta színek (1) parketta telki (1) parketta XIX kerület (1) sötét parketta (1) svédpadló (1) szalagparketta (1) szegélyléc (1) Tölgy egysávos szalagparketta (1) Tölgy parketta (1) trópusi fa terasz (1) világos parketta (1) vízálló laminált padló (1) XI.kerület (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • jwind83: Gyönyörű munkák, gratulálok! Én a gipszbeton lépcsőmet szeretném laminált parkettával burkolni (cs... (2023.11.01. 14:22) Lépcsők ( parkettából)

A FEHÉR SZEGÉLYEKRŐL: AMIT TUDNI KELL

2019.05.28. 21:31 peaso

Az utóbbi pár évben divatos lett a fehér szegély. Ez kétféleképpen megoldható jelenleg:

feher_szegely_tolgy_parketta.jpg

1.lakkozatlan fa szegélylécet fehérre festjük,festetjük.


2.készen veszünk fehér szegélylécet, ami szinte kizárólag MDF anyagra fehér fóliával laminált,fehérrel előalapozott lécet jelent.(létezik még vízálló kemény fehér műanyag és lehet kemény polisztirén-polisztirol)
Az alább leírtak alapvetően mindegyikre igazak, de főként a másodikra koncentrálok,mert lényegében mindehol ez kapható.

Ilyeneket árulok én is.

A fontos, hogy minden találkozási pont és vonal a fehér szegélyek esetében fokozottan látszik. Értem ez alatt, a fal a szegély, a padló és a szegély, valamint a szegély és szegély találkozását . Az alábbiaikban leírom a mit lehet tenni, hogy lehető legszebb legyen a végeredmény, de fontos leszögezni, hogy óhatatlan, hogy a felrakott szegélyen javítsunk, mert lehetetlen hibátlanul lerakni. Ez a javítás jellemzően valamilyen fugázóanyagot jelent ( festhető akrilt, sziloplaszt). Mivel ezek a javítóanyagok kinyomás utén tetszetős állapotba hozzák a szegélyeket ( persze csak akkor ha a lehetőségekhez mérten a hibák kicsik lettek-szintén mindjárt írok ezekről) de az idő múlásával elszineződnek , összeszáradnak, ezért ezeket a MDF alapú  fehér szegélyeket le kell festeni .Éppen ez az oka ,hogy az összes többi szegéllyel ellentétben ezeket gyárilag lealapozzák fehér színnel, hogy bármilyen festékkel bármilyen színre le lehessen festeni.

 

Mi tehetünk azért, hogy minél kevesebbet kelljen javítani ( minél magasabb a szegély a problémák annál inkább jelentkeznek):

  • törekedni kell a minél egyenesebb falra és aljzatra. Ha a fal görbe az a kisebb probléma, mert festehtő akrillal kitöltve és festő által lefestve szép eredményt lehet elérni. Ha a rés nagyobb mint kb egy centiméter, akkor  már fugázás is feltűmöbb, így mi megpróbáljuk szögbelövővel közelebb húzni, de  törekedni kell az 1mm vastag fej nélküli szögek minimalizására.
  • műanyag idomok használata:  nagyon kevés szegélyhez van ilyen csatlakozó idom, leginkább a 4 v 6cm magas egyenes porfilú lécekhez tudnak ilyet adni. A magasabb ill. díszesebb, mart formákhoz nincs is műanyag csatlakozó idom. Azonkívól, hogy ennek van egy kis költsége, az is lényeges szempont, hogy az emberek többségének esztétikai szempontból nem megfelelőek ezek az idomok.
  • éles fűrészlap:  a külső és belső sarkokat jól lehet fugázni ha a rések nam nagyok ( belső saroknál 2-3, külső saroknál 1-2mm) . A függőleges szegély-szegély találkozásokat ( nem a sarkoknál) viszont nem lehet úgy fugázni, hogy az festés nélkül ne legyen csúnya.
  • ahol tudunk ragasszunk, a többi rögzítés helyett ( szögelés, a gyári klipszes megoldás). A legtöbb helyen sajnos nem egyenes a fal ( még a gipszkarton fal is!) így ahol nagy  a rés  akkor használunk gépi szögbelövővt, aminek nagyon kicsi a feje és mivel egy kicsit belemegy a szegély síkjába , ezért le lehet javítani. ( kis fehér autófesték javító stifttel például)

Ez a képsorozat ugyanannak a talákozási vonalnak bemutása, látható hogy közelről nézve  még  a helyesen lerakottakban is látható hiba ( itt még szögelni is kellett)



A szegély festése: MIVEL?MIKOR?KI?

Mivel gyárilag egy rétegben fehérrel jól le van alapozva ahogy itt a képen látható:

 432lei767_1dlvmck6xq1ynj_600x600.jpg

Ebből kifolyólag nagyon jól festhető minden festékkel, de minél nagyobb a műanyagtartalma,annál könnyebben törölhető le,annál többet takar javításokból,hibákból és annál jobban bírja a felmosást is .

Ha már felmosás, ugye alapból nem szabad bő vízzel a parkettákat felmosni, amennyire lehet kerüljük, de a szegélyek fojozottan érzékenyeke a vízre. Ha a külső sarkokhoz csak egy picit is hozzáér a felmosó,akkor évek alatt szépen kinyílik , ahogy kinyílt még több vizet tud beszívni és a folyamat csak rosszabboddik. Ez minden laminált lécre igaz, a tömörfákra kevésbé, de a fehér szegélyeknél  minden rés, hiba sokkal látványosabb.

Visszatérve a festékekre, a sorrend praktikumban: diszperziós falfesték,latex falfesték, zománcfesték, vagy olajfesték ( nem kell alapozó hozzá)

-MIKOR FESSÜK LE?

A válasz egyszerű(nek hangzik): felrakás előtt vagy után. A gyakorlatban a vásárlók elenyésző hányada kap arról információt hogy ezeket a szegélyeket le kellene festeni,ezért mire én odaérek parkettázni , addigra már a festő elment és se szándék ,se idő nincs visszahívni, ha egyáltalán ez lehetséges lenne a mai viszonyok között.

Egyszerűbb megoldás, ha előre egyszer lefestik a szegélyt, és utána már csak a javításokat kell átfesteni vékony ecsettel.

Szemben ezzel, ha utólag festődik le , akkor le kell festőszalagozni a padlót, és a falon amúgy is körülményesebb festeni, pláne, ha fújni szeretnénk a lécet.

 

-KI FESSE LE?

Mondhatnám, hogy ki más , a festő, de hogy mégsem szokott így alakulni annak több oka van. Mivel a festő utólag sokszor már nem jön vissza, mert nem tud, nem lett ez beárazva, vagy a tulaj nem akarja látni. Ezért  az én javításom után számtalaszor úgy marad a szegéyl, vagy a tulaj festi le. Javaslom, hogy kérjenek erre árat a festőtől, mert a szegély és fal között résekre szoktak gondolni a festők, hogy azt ki kell tömíteni és festeni, de hogy magát a szegélyt is arra ritkán.

img_20170720_164813.jpg

feher_es_nem_feher_szegely.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aparketta.blog.hu/api/trackback/id/tr3114865032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása