HTML

Munkáink

Az általam vezetett cég, az Aparketta Kft. által eladott és/vagy lerakott szalagparketták,laminált padlók és kültéri teraszok vannak alább. Hetente átlagosan 3-4 helyen dolgozunk, sajnos nagyságrendekkel kevesebbet van időm feltölteni. Igyekszem a valamilyen nem hétköznapi feladatot, vagy valamilyen problémát bemutatókat felvonultatni. Szerepel továbbá a kollégám által készített parketta csiszolások/lakkozások illetve parketta színezések is. Sajnos sokkal kevesebbről csináltam képet, mint ahány munkát az utóbbi 8 évben magam mögött tudhatok, de a legtöbb megjeleníteni kívánt problémát így is be tudom mutatni. Nyugodtan írjanak válaszolok.

Címkék

akácterasz (1) akác deszka kerítés (1) akác karó (1) alu profil (1) bálna (1) bambusz parketta (1) bambusz parketta (1) bátya (1) befag parketta (1) burkolatváltás (1) burkolatváltás parketta és kő között (1) burkolatváltó (2) burkolatváltó profil (2) csempemintás laminált parketta (1) cser szalagparketta (1) építőipar (1) érd laminált padló. (1) fehér pácolt szalagparketta (1) fehér parketta (2) fehér színű parketta szegély f (1) fenyő terasz (1) hobbi szalagparketta (1) kaindl akció (1) kaindl laminált (1) kaindl laminált padló (1) kaindl új kollekció (1) kőris szalagparketta (1) kültéri fa (1) kültéri teraszfa (1) laminált padló (2) laminált padló gödöllő (1) laminált padló kávézóba (1) laminált padló lépcső (1) laminált parketta rakás (1) lépcső laminált parkettóból (1) lépcső parkettából (2) óbuda szalagparketta (1) öntapadós burkolatváltó (1) panellakás parketta (1) panel felújítás (1) parketta (4) parkettázandó felület mérete (1) parkettázás (1) parkettázás kalocsa (1) parkettázás Németország (1) parketta Budaörs (1) parketta csempe talákozása (1) parketta fürdőszobába (1) parketta kalocsa (1) Parketta kecskemét (1) parketta lerakás (1) parketta lerakása szőnyegre (1) parketta lerakás budapest (1) parketta lerakás csömör (1) parketta lerakás gödöllő (1) parketta lerakás nagytarcsa (1) parketta panelház parketta kispest (1) parketta szentendre (1) parketta színek (1) parketta telki (1) parketta XIX kerület (1) sötét parketta (1) svédpadló (1) szalagparketta (1) szegélyléc (1) Tölgy egysávos szalagparketta (1) Tölgy parketta (1) trópusi fa terasz (1) világos parketta (1) vízálló laminált padló (1) XI.kerület (1) Címkefelhő

Friss topikok

A FEHÉR SZEGÉLYEKRŐL: AMIT TUDNI KELL

2019.05.28. 21:31 peaso

Az utóbbi pár évben divatos lett a fehér szegély. Ez kétféleképpen megoldható jelenleg:

feher_szegely_tolgy_parketta.jpg

1.lakkozatlan fa szegélylécet fehérre festjük,festetjük.


2.készen veszünk fehér szegélylécet, ami szinte kizárólag MDF anyagra fehér fóliával laminált,fehérrel előalapozott lécet jelent.(létezik még vízálló kemény fehér műanyag és lehet kemény polisztirén-polisztirol)
Az alább leírtak alapvetően mindegyikre igazak, de főként a másodikra koncentrálok,mert lényegében mindehol ez kapható.

Ilyeneket árulok én is.

A fontos, hogy minden találkozási pont és vonal a fehér szegélyek esetében fokozottan látszik. Értem ez alatt, a fal a szegély, a padló és a szegély, valamint a szegély és szegély találkozását . Az alábbiaikban leírom a mit lehet tenni, hogy lehető legszebb legyen a végeredmény, de fontos leszögezni, hogy óhatatlan, hogy a felrakott szegélyen javítsunk, mert lehetetlen hibátlanul lerakni. Ez a javítás jellemzően valamilyen fugázóanyagot jelent ( festhető akrilt, sziloplaszt). Mivel ezek a javítóanyagok kinyomás utén tetszetős állapotba hozzák a szegélyeket ( persze csak akkor ha a lehetőségekhez mérten a hibák kicsik lettek-szintén mindjárt írok ezekről) de az idő múlásával elszineződnek , összeszáradnak, ezért ezeket a MDF alapú  fehér szegélyeket le kell festeni .Éppen ez az oka ,hogy az összes többi szegéllyel ellentétben ezeket gyárilag lealapozzák fehér színnel, hogy bármilyen festékkel bármilyen színre le lehessen festeni.

 

Mi tehetünk azért, hogy minél kevesebbet kelljen javítani ( minél magasabb a szegély a problémák annál inkább jelentkeznek):

 • törekedni kell a minél egyenesebb falra és aljzatra. Ha a fal görbe az a kisebb probléma, mert festehtő akrillal kitöltve és festő által lefestve szép eredményt lehet elérni. Ha a rés nagyobb mint kb egy centiméter, akkor  már fugázás is feltűmöbb, így mi megpróbáljuk szögbelövővel közelebb húzni, de  törekedni kell az 1mm vastag fej nélküli szögek minimalizására.
 • műanyag idomok használata:  nagyon kevés szegélyhez van ilyen csatlakozó idom, leginkább a 4 v 6cm magas egyenes porfilú lécekhez tudnak ilyet adni. A magasabb ill. díszesebb, mart formákhoz nincs is műanyag csatlakozó idom. Azonkívól, hogy ennek van egy kis költsége, az is lényeges szempont, hogy az emberek többségének esztétikai szempontból nem megfelelőek ezek az idomok.
 • éles fűrészlap:  a külső és belső sarkokat jól lehet fugázni ha a rések nam nagyok ( belső saroknál 2-3, külső saroknál 1-2mm) . A függőleges szegély-szegély találkozásokat ( nem a sarkoknál) viszont nem lehet úgy fugázni, hogy az festés nélkül ne legyen csúnya.
 • ahol tudunk ragasszunk, a többi rögzítés helyett ( szögelés, a gyári klipszes megoldás). A legtöbb helyen sajnos nem egyenes a fal ( még a gipszkarton fal is!) így ahol nagy  a rés  akkor használunk gépi szögbelövővt, aminek nagyon kicsi a feje és mivel egy kicsit belemegy a szegély síkjába , ezért le lehet javítani. ( kis fehér autófesték javító stifttel például)

Ez a képsorozat ugyanannak a talákozási vonalnak bemutása, látható hogy közelről nézve  még  a helyesen lerakottakban is látható hiba ( itt még szögelni is kellett)A szegély festése: MIVEL?MIKOR?KI?

Mivel gyárilag egy rétegben fehérrel jól le van alapozva ahogy itt a képen látható:

 432lei767_1dlvmck6xq1ynj_600x600.jpg

Ebből kifolyólag nagyon jól festhető minden festékkel, de minél nagyobb a műanyagtartalma,annál könnyebben törölhető le,annál többet takar javításokból,hibákból és annál jobban bírja a felmosást is .

Ha már felmosás, ugye alapból nem szabad bő vízzel a parkettákat felmosni, amennyire lehet kerüljük, de a szegélyek fojozottan érzékenyeke a vízre. Ha a külső sarkokhoz csak egy picit is hozzáér a felmosó,akkor évek alatt szépen kinyílik , ahogy kinyílt még több vizet tud beszívni és a folyamat csak rosszabboddik. Ez minden laminált lécre igaz, a tömörfákra kevésbé, de a fehér szegélyeknél  minden rés, hiba sokkal látványosabb.

Visszatérve a festékekre, a sorrend praktikumban: diszperziós falfesték,latex falfesték, zománcfesték, vagy olajfesték ( nem kell alapozó hozzá)

-MIKOR FESSÜK LE?

A válasz egyszerű(nek hangzik): felrakás előtt vagy után. A gyakorlatban a vásárlók elenyésző hányada kap arról információt hogy ezeket a szegélyeket le kellene festeni,ezért mire én odaérek parkettázni , addigra már a festő elment és se szándék ,se idő nincs visszahívni, ha egyáltalán ez lehetséges lenne a mai viszonyok között.

Egyszerűbb megoldás, ha előre egyszer lefestik a szegélyt, és utána már csak a javításokat kell átfesteni vékony ecsettel.

Szemben ezzel, ha utólag festődik le , akkor le kell festőszalagozni a padlót, és a falon amúgy is körülményesebb festeni, pláne, ha fújni szeretnénk a lécet.

 

-KI FESSE LE?

Mondhatnám, hogy ki más , a festő, de hogy mégsem szokott így alakulni annak több oka van. Mivel a festő utólag sokszor már nem jön vissza, mert nem tud, nem lett ez beárazva, vagy a tulaj nem akarja látni. Ezért  az én javításom után számtalaszor úgy marad a szegéyl, vagy a tulaj festi le. Javaslom, hogy kérjenek erre árat a festőtől, mert a szegély és fal között résekre szoktak gondolni a festők, hogy azt ki kell tömíteni és festeni, de hogy magát a szegélyt is arra ritkán.

img_20170720_164813.jpg

feher_es_nem_feher_szegely.jpg

Szólj hozzá!

Szegélyezünk Nagytarcsán.

2016.02.21. 18:15 peaso

 

Fehérre pácolt cser szalagparketta és hozzá lazúroztunk tölgy tömörfa hagyományos szegélylécet

 

Szegélyléc lezárásának egy módja, amikor oldalról nincs , ami határolja

 

Íves falaknak a szegélyézésének nem nagyon van más módja. Egyenlő részkre vágva egymáshoz illsztve. Van még PVC hajlékony szegély, de az nem túl szép, és kevés színben elérhető.

 

 

Kis sugarú köröknél nem az sem tetszett eddig, hogy nagyon kis darabokból (kb 5cm) kell vágni, ezért most kipróbáltam ezta  megoldást, ami szerintem szebb. Hullámkartonból sablont csináltam, majd két parkettából kivágtam és két oldalról összeillesztettem. Igaz ennél nagyobb oszolopnál bajosabb lenne, de általában ennél az egyenzsalu méretnél nem szokott nagyobb lenni.

Szólj hozzá!

Régi halszálkás parketta egy napja

2015.01.19. 08:26 peaso

dsc_1216_resize_20150119_065731.jpg

dsc_1218_resize_20150119_065730.jpg

dsc_1219_resize_20150119_065729.jpg

Felszedés, szögtelenítés, bezsákolás, 15mm-es osb lecsavarozása enyhe szintezéssel, rá polifoam és 8mm-es laminált padló.

A 25m2 nyikorgás a kazánban ég azóta.

csiszolás lakkkozás kétes végeredménnyel,  a színváltoztatás lehetősége nélkül, a szegélyek maradnak a régiek: 25m2 x 2300 Ft/m2=57 500 Ft

Ha nem recsegett volna akár OSB nékül is lehetséges ( mínusz 45 anyag plusz 20 ezer munka)

Akciós classen laminált szegéllyel alátéttel:  80 000 Ft ( fózolt verzióban 120 000 Ft) munkadíj: 25 000 Ft 

Osb anyag és munkadíj odaszállítással:60 000 Ft

Összesen: 165 000 Ft

Szólj hozzá!

Lépcsők ( parkettából)

2014.12.29. 22:01 peaso

A lépcső szó nyelvújításos?

A legtöbb lépcső ( vagy dobogó, fellépő), amit valahogyan be kell burkolni legtöbbször durva felületű beton. (Most nem foglalkozunk a vas és faszerkezetű lépcsőkkel, valamint a szőnyeggel)

-Ha meglévő falépcsőt szeretnénk felújítani, az is lehetséges, legtöbbször itt a szétszedhetőség okoz gondot, ami az alapos csiszolás miatt ritkán hagyható ki.

-Ha most szőnyeg/parketta van rajta akkor azt le kell szedni és ott a beton.

-Ha hidegburkolat van rajta akkor ugyanazok a problémák és feladatok vannak mint a beton esetében legfeljebb kisebb mértékben.

A lépcső mindenképpen drága munka. Drágább lesz mivel fokonként egyedileg megoldani ezt a feladatot,így ezt a munkát legtöbbször nem m2-ben kell fizetni, hanem egy összegben . A másik drágító tényező, hogy azesztétikai követelmények miatt a burkolatokból többet kell használni, mint egy normál felület esetében. Valamint ezekhez jöhet még két költségemelő tényező: az aljzat megfelelő átalakítása a minőségi munkához, a másik pedig az esetlegesen szükséges/igényelt kiegészítők, úgymint élvédők, sarokvédők, szegélyek, lábazatok, takarólécek stb

Mivel burkolhatunk?

1. Legolcsóbb és  legstrapabíróbb, legkönnyebben tisztítható,talán a legolcsóbb ,ha a szőnyeget nem számoljuk. a hidegburkolat.  A csemperagasztóval és a fugázóval könnyebb "eltüntetni" a lécsőben majd mindig jelenlévő hullámokat , méretkülönbségeket vízszint stb.problémákat. Az alapanyagban sincs nagy különbség, mivel kisebb mérete miatta  járólap kevesebb veszteséggel darabolható ( ritka az egy fok egy lap ). Egy 16fokos egyenes lépcső ( azaz aminek a homlok és járólapjai minden esetben téglalapok, nincsen a fordulóból adódó méretváltozások) két nap alatt fugázással megvan.  Hátránya, hogy hideg, egyes lapok csúszhatnak, valamint hogy  sok ember a lépcsőt a fa megoldásokkal köti össze, és nem tetszik neki a kő. Van benne valami:)

 

2. Tömörfa: , strapabíró, stabil, nagyon időtálló, de -használattól függően- lehet, hogy egy életben egyszer kétszer csiszolni kell., de a legdrágább.

A fánál minden esetben árbefolyásoló tényezők a következő elemek:

 • - a fa fajtája: általában keményfákat ( tölgy, bükk, kőris)használnak, de az ár miatt láttam már fenyőt is, nem volt vészes , főleg pácolva, és jól lelakkozva.
 • - a fa mérete: a mérettel ( és itt főleg a vastagságra kell gondolni) egyenes aránynál sokkal meredekebben nő az ár. A táblásított lapok ezért lehetnek olcsóbbak ( ezenkívül mérettartóbbak is). Táblásításnak nevezik, amikor léceket egymás mellé ragasztva alakul ki a tábla, amiből kivágják a lécsőlapot.  Mérettel való spórolást jelenhet például ha a homloklapra  nem tömörfát, hanem csak furnérozott fát teszünk ( a furnér is igazi fa csak vékony rétegben ragasztják egy hordozórétegre.
 • - a lépcső kialakítása: a fent említett fordulók nagyon megnehezítik a felmérés, és legyártás folyamatát ezért növekedik a munkaidő így az ár is.
 • - a kért kiegészítők:  sokszor látni főleg amerikai filmekben a homloklap nélküli lépcsőket, ha csak festve van már óriásit csökkentettünk a díjakon.,  a  lépcsőlapok mellett fa szegély, vagy futó , ha egyáltalán van ( a felmosásnál van szerepe, hogy ne koszoljuk a falat össze), valamint a korlát, és kapaszkodó drágíthatja még  a lépcsőprojektet.

 

3. Parketta: a poszt tulajdonképpeni célja most jön.(frissítve 2017:nem (szívesen)

Szólj hozzá!

Címkék: lépcső parkettából lépcső laminált parkettóból

Vízálló laminált padló lerakás Kalocsa

2014.11.23. 20:22 peaso

A laminált padló direkt vízálló: illyen

 Több márka  is van itthon ( 3 ), tudtommal ez a legolcsóbb.  Kinézetre, lerakási metódusra lényegében egy átlagos laminált padló.

A padló lerakásánál gondosan felhívják a figyelmet, hogy olvassuk el a gyártó honlapján a leírást. Ott -szokás szerint- angolul csak a bármelyik lamináltra vonatkozó útmutató van 

A lényeg, hogy úgy adnak rá garanciát, ha a gyári anyagokat használjuk. Ehhez a tulajdonos vett a egy gyári szettet, ami áll:

- egy szürke polifoam hengerből , amit oda kell rakni a parketta és a fal közé körben. Arról nem írnak a gyártó            okostojás emberei, hogy a fél centis henger, hogyan tölti ki a gyártó szerinti min. 1cm-es  dilatációs hézagot, 

   Szerencsére ez fürdőszoba kicsi volt, így a saját felelősségemre bevállaltam a fél centis tágulási rést.

Arról sem írnak, hogy hogyan rakjuk ezt úgy  le a padló lerakásakor ne zavarjon hogy a szükségszerű mozgástól ( alatta sima polifoam van) ne jöjjön fel állandóan. Ezt úgy oldottam meg, ahogy a koax és egyéb kábel elvezetéseket is, paatex ragasztópisztolyból nyomtam apró pöttyöket és belenyomtam a szigetelő hengert, csak itt várni kell egy picit, hogy ne túl forró legyen a ragasztó, mert akkor megolvasztja a polifoamcsíkot.

- van benne továbbá egy kék színű speciálisnak mondott szilikon szintén  a tágulási hézagba nyomva:

az padló eladói (nem tőlem vették) a boltban bár hangsúlyozzák, hogy csak a gyári segédanyagokat lehet használni, de addig nem jutnak el, hogy egy tubus  ebből a kék csodából erre a 13 m2-es fürdőszobára nem volt elég, muszáj voltam hagyományos sziloplaszttal kiegészíteni Budapesttől 120 km-re.

- a csomag része egy lágy műanyag, vékony csík , két oldalú öntapadóval , amit a szegély aljára kell ragasztani,hogy a ne ázzon annyira.

- tartalmaz tovább egy szegély ragasztót: szerintem ez is egyszerű egykomponensű oldószermentes ragasztó, de ha ez kell. Azt nem vesézik, hogy egy ilyen magas szegélyt , egy ilyen 1 nap alatt megkötő ragasztóval hogyan rakjak fel, úgy hogy a fal görbeségeit kövesse. Sehogy. Ahhoz hogy közelítsünk egy jobb megoldáshoz, ragasztópisztollyal segítsünk rá, vagy két ember nyomja több helyen, vagy egy ember lefekszik és nyomja két kézzel és két lábbal ( két nap két éjjel) , ez  nem vicc.

Ezenkívül a sokat emlegetett sziloval ( fürdőszoba sínes vagy normál átlátszó) az óhatatlanul megmaradó apró réseket a fal és a szegély között ki kell húzni.

 

Szummárium: bár vízálló a padló , azért valamiért a gyártó is törekszik rá, hogy azon pontok, amelyek nincsenek laminálva ( pl a vágott élek), le legyenek fedve, védve,és ennek biztos meg van az oka, ezért ne is kockáztassunk tegyünk mi is így. 

ui: ez már kb a 10. ilyen munkám -a legkorábbi kb.7 éve volt- és nem volt velük soha gond.

DSC_0891_resize.JPG

DSC_0892_resize.JPG

DSC_0888_resize.JPG

DSC_0889_resize.JPG

DSC_0886.JPG

DSC_0890_resize.JPG

DSC_0887_resize.JPG

DSC_0885_resize.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: vízálló laminált padló parketta fürdőszobába parketta kalocsa

laminált padló és lerakása Gödöllő

2014.11.23. 19:00 peaso

 

Itt is volt minden: ívek, dísztégla alá berakás, öntöttvas-korlát kerülgetése, előre berakott ajtótokok alá csúsztatás

:Árak, info: www.aparketta.hu

Szólj hozzá!

Címkék: laminált padló laminált padló gödöllő parketta lerakás gödöllő

Laminált padló kávézóban Budaörsön

2014.11.16. 18:11 peaso

 

Árak, munkadíjak itt: www.aparketta,hu

Szólj hozzá!

Címkék: parketta Budaörs laminált padló kávézóba kaindl laminált padló

panel felújítás beköltözve szalagparketta tölgy hobbi

2014.11.16. 17:59 peaso

Szólj hozzá!

Címkék: panel felújítás parketta panelház parketta kispest parketta XIX kerület

Óbuda fehérre pácolt szalagparketta

2014.11.16. 17:52 peaso

Szólj hozzá!

Címkék: fehér parketta óbuda szalagparketta

lépcső laminált padlóból Érden

2014.11.16. 17:50 peaso

Szólj hozzá!

Címkék: érd laminált padló. laminált padló lépcső lépcső parkettából

Milyen burkolatváltók vannak és melyik hová jó

2014.11.16. 11:36 peaso

 

Ahogy írtam egy korábbi, a dillatációs hézagokról szóló posztban, meredeken megnőtt annak az igénye,hogy a parkettázás során ne használjunk burkolatváltót, vagy ha mégis, akkor csak minimális méretűt. 

Sokszor találkozom azzal, amikor esztétikai igények ellentmondanak a műszaki elvárásoknak, vagy kivitelezési lehetőségeknek. A fenti probléma tipikusan ezek közé tartozik.

A burkolatváltók anyaga/színei:

 • legelterjedtebb az eloxált alumínium, a gyárak ebben az anyagban általában 3-4 színben kapható általában ( mindegyik matt kivitel). Ezek a színek  fantázianevei: arany,ezüst,pezsgő, bronz. A különböző gyártóknál  a színek főként a pezsgő és a bronz esetében eltérhetnek.Bár az eloxálás az alu felületét érinti, lekopni nem szokott, legalábbis otthoni használatban biztosan nem. Ami elő szokott fordulni, hogy egy kemény anyagú ajtó hozzáér és ledörzsöli. 

           " arany":

arany színű.jpg

            bronz: ez a szín mutat leginkább eltérést a gyártók között, az egészen sötét barnától a világos barnásszürkéig,  a legritkább esetben szokott hasonlítani az igazi bronzra:

bronz.jpg

              ezüst: matt alu színű

matt alu burkolatváltók.JPG 

 esetleg pezsgő:

pezsgő színű burkolatváltó.jpg          -lehetséges variáció még a dekorfóliával burkolat alu profil, ezek jellemzően fahatású fóliák, gyártótól függően 10-20 legelterjedtebb fa színben. Tehát ne várjuk hogy mind az ezerféle laminált dekorhoz kapunk ugyanolyan burkolatváltót. Nyugodtan lehet ilyet választani,nem kell félni attól, hogy a dekorfólia lekopik, persze nem egy ügyfélszolgátba való, ahol rengetegen tapossák.

bükk és matt arany.jpg

 

 • acél: nagyon ritkán kapható, viszont vannak cégek akik vállalnak egyedi gyártást, egy küszöbre készült U alakú profil 5-7 ezer forint egyedileg hajtogatva.
 • műanyag: vannak gumiszerű PVC profilok, amiket főleg az íves megoldás esetén lehet alkalmazni. és vannak kemény műanyagok, amik dekorfóliával vannak leragasztva
 • réz: ez is olyan ritka, hogy már szinte felesleges idevenni is. Árulnak küszöbökhöz, hidegburkolati megoldásokhoz réz lapokat, amiket - bár nem szakszerűen_ de le lehet ragasztani parkettához is.

 

A burkolatváltók formája és mérete:

Ez az a terület ami mostanság konfliktusokat szülhet. Elsődlegesen azért, mert nem a műszakilag megfelelő megoldásokat választanak, illetve azért, mert a legszakszerűbb megoldás sem működik abban az esetben, ha a feltételek nem adottak. 

Keskeny,lapos  burkolatváltót ( ami jellemző T profilt szokott jelenteni), amelynek semmilyen lerögíztése ( csavar, öntapadó csík) csak tökéletesen egyenes felületekre lehet rakni, amelyek egymással párhuzamosak és nincs közöttük szintkülönbség

A PROFIL SZÉLESSÉGE :Úsztatott aljzatoknál mindenhol meg kell hagyni a megfelelő méretű dillatációt ( szoba méretétől és a felület formájától függően 6-15mm-t) és ahhoz hogy ezeket a réseket elfedjük  a parkettán, egy áthidaló profilnak legalább 5-6 mm kell felfeküdni kétoldalt parkettán/járólapon. Ez azt is jelenti, hogy a minimális szélessége 2 cm.Ezért a  legkisebb szélessége normális profiloknál 20-30mm amit úsztatottan ( azaz nem az aljzathoz rögzítetten) lerakott anyagokra lehet rakni.Természetesen azoknál az anyagoknál amiket leragasztanak ( hagyományos parketta, járólap) sokkal kisebb mértékben dillatálnak ezért lehet elegendő egy vékonyabb dillatációs rés és így vékonyabb profil.

Van egy másik követelmény is: laminált padlók és készparkettákat (gyárilag lakkozott) nem lehet, úgy fűrészelni, hogy a vágott szélek tökéletesen épek, és mértani pontosságúak legyenek ( pláne nem a kivitelezés helyszínén, nem műhelyben), ezért ezeket a végeket el kell takarni. Utólag csiszolt és lakkozott parkettákra, vagy gyári élekre ez nem vonatkozik. Utóbbiaknál meg lehet teeni , hogy a résekbe parafát rakunk, majd utólag az egészet egybecsiszolva és  felületkezve megoldódik a dillaítció kérdése is; alu profil nélkül

Befolyásolja a szélességi követelményeket a szintkülönbségek is:pl.nagyobb (>3mm) különbség esetére kialakított profilok min 4cm szélesek.

MAGASSÁG: gyakran látom, hogy a megrendelőim kétségbe vannak esve, amikor a burkolatok magassága eltér. Azt hiszik , hogy ez csúnya vagy veszélyes lesz. Az a legjobb persze ha nincs differencia, de ez sokszor nem kivitelezhető. 1-3mm különbség egy normál lencse formájú burkolatváltó esetén nem vehető észre, és nem tud az ember belerúgni. A váltók magassága sem jelenhet gondot, mert még a legvastagabb öntapadós profilok ( itt az öntapadó csík önmagában kb 2mm vastag) is 4-5 mm magas, de minimum anyagvastagság  1-2 mm.

HOSSZÚSÁG: a burkolatváltókat általában 2,7méteres szálban adják, mivel egy átlagos 100 cm-es falközben rakott ajtónál a tokméret kisebb mint 90 cm , így egy szálból három ajtót lehet megoldani. Jobb helyeken adnak darabokban 90-180 cm-eseket. Ez akkor lehet rossz, amikor 93cm-es a nyílásunk és ezért kell egy 180 cm-est venni. Ilyenkor megpróbálhatunk 100 cm-es kivitelt keresni, vagy a többi ajtót is figyelembe véve ( pl a fürdőszoba ajtók sokszor kisebbeke 60-70cm-esek) a leggazdaságosabban rendelni.

Burkolatváltók lerakási módozatai, előnyök, hátrányok:

- Csavarozva  az aljzathoz és/vagy egymáshoz:

szintkülönbséges burkolatváltó_1.jpg

 

Itt az alsó elem csak akkor áll igazán stabilan, ha le van csavarozva, ám ez padlófűtés esetén nem mindig megoldható.

A felső elem itt belenyomós és csavarós, de lehet csak belenyomós vagy csak csavaros is.

Le is lehet ragasztani, de az csak akkor stablilan és marad a helyén, ha nem annyira porózus a felület ( normál beton ritkán ilyen), valamint sík a felület, mert ha van egy kis hullám az aljzatban akkor mozog a parketta és felfeszíti a profilt. Valamint az úsztatott technológia miatt van egy 2-5mm-es alátét, ami már nem tud lenyomni a profil, így ha rálépünk  a parketta szélére a váltó mellé közvetlenül akkor  a parketta le tud nyomódni egy alátét vastagságnyit.

A csavarozás lehet látszó, mint a fenti képen és lehet rejtett. ekkor a csavarok speciálisan kialakított fejét alulról húzzuk bele a profilba és felülről ütjük bele a korábban befúrt tiplikbe.

 • Öntapadós:

Nagyon elterjedt mód itthon, elsősorban egyszerűsége miatt. Én szinte kizárólag ezt használom  elmondom miért. A fenti módszerek esetében  akármennyire ütjük bele a csavart/csavarozzuk be, a parketták és a járólapok sokszor fél méteren is tudnak hullámokat, fogakat mutatni és ezeket réseket sokkal jobban tudja  az öntapadós csík követni. Egy kis védelmet és ad a vízfolyás ellen, ha vizes helyiségekről van szó.

Az öntapadós csík ipari kétoldalú ragasztó, amely- ha szakszerűen van lerakva- akkor biztosan nem jön fel, nagyon erős.

Az öntapadós lerakás nem tudja odahúzni a parkettát az aljzathoz , ezt úgy kompenzáljuk, hogy ezeken a széleken leragasztjuk a parkettát.

Ahhoz hogy tartós legyen az öntapadós verzió, ahhoz fontos:

- tiszta legyen a felület

- a megfelelő  formát kell választani ( szintkülönbség esetén előfordulhat, hogy nem ér hozzá az alacsonyabban lévő felülethez az öntapadós csík)

Mi mindenezek kívül még pluszban le is szoktuk ragasztani, főleg a végzáró elemeket.

itt nézhetünk pár formát:

http://www.kueberit.com/d/produkte

http://www.kuegele.com/?page_id=1159

www.alfer.com

http://www.fnprofile.com/en/flooring_profiles

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: burkolatváltó alu profil burkolatváltás parketta és kő között

A bátyai savanyító néni szalagparkettát kért

2014.06.02. 08:26 peaso

Méghozzá cser hobbit. Többen mondták, hogy írjak szakmaibb bejegyzéseket, igyekszem eleget tenni ennek, de nem ebben a posztban. Tudniillik a megrendelő néni olyan kedves volt, hogy mindenképp szerettem volna róla és a savanyító cégéről írni. Az ajándékba kapott sokféle savanyúság (itt a savanyúság mint az elégedettség jele jelenik meg:) miatt meg is ígértem neki, hogy hírét viszem a nagyvárosba.

Bátya Kalocsa alatti falu.A tulaj asszony nem engedte fotózni magát, mondván a lányai szebbek, és a portéka a fontos, de elmondta, hogy  mindent ő főz ki először, rakja fel a facebookra, irányítja a munkásokat  és szívesen ad bárkinek receptet. 

Van cukkini, patiszon,sütőtök, fokhagyma, uborka, zakuszka aka ajvár, 

Csak  az ecet tartósít: itt a cég honlapja..  Ez meg az enyém, ahol lehet árakat olvasni

DSC_2302_resize.jpg

DSC_2303_resize.jpg

DSC_2306_resize.jpg

DSC_2307_resize.jpg

DSC_2304_resize.jpg

DSC_2305_resize.jpg

 

 és a parketta:

DSC_2293.jpg

DSC_2297.jpg

DSC_2296.jpg

DSC_2298.jpg

DSC_2294.jpg

DSC_2300.jpg

DSC_2295.jpg

DSC_2299.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: bátya cser szalagparketta parkettázás kalocsa hobbi szalagparketta

Hogy kapja egy hajó a nevét az elsüllyedése helyéről?Parkettázás Regensburgban 800m2

2014.05.05. 21:57 peaso

Regensburgnak (ahol 140 ezren laknak) nagyon hangulatos óvárosa van, teli egyetemistákkal. A  Dunán, ami keresztül folyik rajta, áll egy hajó Érsekcsanád névvel. Ennél a magyar falunál süllyedt el most ott áll felújítva, teljes története itt. Képen épp szükségből dönti a kéményét.

érsekcsanád gőzös.jpg

A szent Péter katedrálissal. Az óváros a világörökség része.

Dom_Regensburg.JPG

regensburg.jpg

A munkáról:

Négyen 4 munkanap alatt (ami igaz hogy kb 10 óra volt) egy komplett kollégiumot megcsináltunk ( 4 szinten 10 lakás 800m2). 3 mester és egy segéd felállásban a bajor építés vezető teljes megelégedésére. Néha nehezen értik meg a megrendelőink, hogy nem  időbérezésünk van ezért sietünk, ill. nem éri meg többször visszamenni, ellentétben a többi szakmával ( vö: festők, gépészek, villanyszerelés), mert nekik szinte biztos, hogy többször és hosszabb ideig kell dolgozniuk.Árak mint itthon plusz benzin. .Szalagparketta: tölgy omnis 5490 FT/m2-ért szintén itthonról: www.aparketta.hu/szalagparketta

Maximálisan elégedett voltam azon németekkel akikkel  gyenge közepes nyelvtudásomat megosztottam, készségesen ismételte meg magát a pénztáros,  szívesen beszélt lassabban a építési beruházó, mosolyogva értetlenkedett a pincér. Az angliai kisvárosoknál mintha nagyobb nyelvi izoláltságot, merevebb hozzáállást láttam volna, de biztos rossz kocsmárosokat fogtam ki.

Szerencsére kitakarított , üres és négyzet alakú szobák fogadtak, ergo lehetett hasítani. itt a képek:

 

DSC_2075_resize.jpg

Egy ilyen jellegű házat újítottak fel a belvárosban. Az augsburgi  elbukott csata után itt végezték Lehelt. A korlát ebből az időből származhat.

DSC_2064_resize.jpg

DSC_2086_resize.jpgDSC_2076_resize.jpg

Ilyen parafa parkettát is raktam ( ez klikkes, rétegelt)

DSC_2066_resize.jpg

Hol vannak a jól megszokott üres festékes vödrök, a leblankolt és földön hagyott vezetékek, sitt? Magyarországon

DSC_2065_resize.jpg

Ahol laktunk. A dohszag és  a villanyvezeték is legalább 300 éves. Érdekes momentum, hogy nincsenek  közös kukák, amit a házak kiraknak, csak egyensárga nylon gyűjtő zacsi és ezt beszedik mindennap. Egy kocsma előtt 10 ilyen van.

DSC_2084_resize.jpg

DSC_2071_resize.jpg

DSC_2067_resize.jpg

Frankó élet van a belvárosban.

DSC_2081_resize.jpg

 

Elég precízen rakták le a nem osb ( talán qsb) lemezt és le ragasztva állt, mint a cövek.

DSC_2070_resize.jpg

DSC_2072_resize.jpg

DSC_2082_resize.jpg

Hát ez az.

DSC_2063_resize.jpg

DSC_2077_resize.jpg

DSC_2079_resize.jpg

DSC_2080_resize.jpg

DSC_2078_resize.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szalagparketta parketta lerakás laminált padló parkettázás Németország

Terasz és kerítés akácból és mandiqueria-ból...

2014.04.28. 16:48 peaso

Minden itt: www.akacterasz.co.hu  

 

- szélezett és szélezetlen akácdeszkák 

- akác rudak, deszkák 

- teraszanyagok többféle méretben és marási mintával

- többféle méretben, akár gyalulva és felületkezelve

 

akac-szelezetlen-kerítes.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: akácterasz akác deszka kerítés trópusi fa terasz akác karó

Itt a tavasz...és az új, 2014-es Kaindl sorozat

2014.04.20. 08:53 peaso

my pen is huge.jpg

 

 

és a Kaindl új 2014-es sorozata NANEEE! árakkal VÁLOGASS ITT

Szólj hozzá!

Címkék: kaindl laminált kaindl új kollekció kaindl akció

Aljzatkiegyenlítés Sződ Óvoda 110m2

2014.04.20. 08:48 peaso

Két nagyobb helyiség, ami laminált padlóval lesz beburkolva jövő héten. Egyik PVC-vel volt borítva, ami részlegesen feljött. Ezt nem nedvszívó aljzatra való alapozóval kentük le (Mapei ecoprim T). A másik oldalon hagyományos diszperziós alapozó.

Aljzatkiegyenlítő Mapei Ultraplan eco.

37 zsák fogyott el, azaz 3 m2-re jutott 1 zsák.

Munakdíj nettó 700 Ft/m2 aljzatkiegyenílő 3000 FT/zsák, alapozó : 19 000 Ft/5kg

DSC_2105.jpg

DSC_2104.jpg

DSC_2109.jpg

DSC_2107.jpg

DSC_2106.jpg

DSC_2111.jpg

DSC_2108.jpg

DSC_2110.jpg

Szólj hozzá!

Olcsó laminált padló az Obiból? Nem biztos hogy rossz ötlet

2014.04.06. 08:29 peaso

Bár kissé magam ellen beszélek, de mivel nem egyszer raktam le ilyen lamináltakat, ezért azt tudom, mondani, hogy ami olcsó az -ebben az esetben- nem rossz. A helyzet az, hogy ahhoz valaki laminált padlót gyártson, főként a ma már szinte kizárólagos dupla klikkes, vagy akár a beütő klikkes verzióban, ahhoz olyan szintű precizitás és gépek kellenek, amivel nem lehet rossz terméket gyártani.

best-Laminate-Flooring.jpg

Mit értek rossz terméke alatt? Aminek mechanikai, statikai problémái vannak. Azt, hogy összeillesztem az elemeket és azokat pontosan záródnak szinte a legegyszerűbb márkák is tudják ( amelyeket itthon forgalmaznak, egy két kínai cucc tud érdekeseket). 
És ezen tudás azt kell mondjam nagyon sok vásárlónak elegendő. Aki olcsó ( vagy 6mm-es)  lamináltat vesz, az úgysem élete végéig szeretné használni. Ez nem olyan, mint amikor az ember egy 150 forintos csavarhúzónak az első komolyabb csavarozásnál széttekeri a fejét, vagy - az esetleges nő olvasók képzelettársítását megkönnyítendő- egy topshopos húsdarálóval áll neki kolbászt tölteni ( vagy ez is férfi munka?)

Természetesen van különbség a felhasznált anyagok, azok tartóssága, esztétikája között, de előbbieknek akkor van jelentősége, amikor hosszabb távra vásárolunk mint 5 év, vagy ha olyan helyre akarjuk rakni, ami valami miatt jobban igénybe veszi ( párásabb hely, hullámosabb aljzat, kutyamacska bent stb). Utóbbi pedig akkor nyeri el fontosságát, ha szeretnénk, hogy a padlónk ne legyen annyira műanyag hatású. 

Egy két tanács, illetve ismeret anyag amivel felvértezve jobban tudunk válogatni a lamináltak között ITT olvasd el.

Itt vannak a világ legnagyobb laminált gyártói

(szerkesztve 04.018): Egy dolog eszembe jutott utólag, ami fontos lehet, amikor az ember barkácsáruházban vagy akár a Diegoban vásárol. A kiegészítők és azok  ára. Ezek sokszor egy olcsóbb laminált padló árának a felét is adhatják, csak az ember vásárláskor meg sem kérdezi, fel sem tételezi, hogy ez jelentős összeg lehet. Nézzünk egy példát,amit az Obi mai áraiból vettem.

Obi akciós lami VS aparketta.hu nem akciós lamináltjai:

Egy 7mm-es laminált padló ami nem akciós, 2290 Ft/m2. Igaz csak 2-3 színben de mindig van valami akciós a barkácsáruházakban mondjuk 1800 Ft-ért. A szegélyléc ára minimum 100 Ft-al (350-400 helyett 250 -300 Ft) a 2 mm polifoam 40 ft-al ( 140 helyett 100 Ft/m2) olcsóbb nálam. Vastagabb, minőségibb alátét esetén még nagyobb a különbség. A burkolatváltóknál még nagyobbak a különbségek lehetnek, de itt főképp a színek és a formák szegényes választéka a nagyobb gond. 

Tehát mindent összevetve : a különbség a két parketta között 300-400 Ft/m2  lesz maximum. Cserébe választhatunk 2-3 színből nem 20-30-ból( nagyon sokszor olyanok színkódok, ami magyar forgalomban nincsenek, így ha az lerakáskor, vagy egy javítás miatt mondjuk egy év múlva pótlás kellene, akkor nem találunk), nem kapunk szakmai tanácsokat. Ezenkívül ha mi rakjuk le ingyen is kivisszük, valamint életreszóló garanciát vállalunk a munkánkra. Mindezzel 60m2 esetén spórolunk kb 20 000 Ft-ot. Nem mondom hogy nincs olyan helyzet, amikor ez nem éri meg/nem fontos, de talán érdemes elgondolkodni rajta

 

Én három márkát forgalmazok ezekből. Minőségileg lényegében megegyeznek.A kínálat: www.aparkett.hu/laminalt-padlo

Szólj hozzá!

Mekkora felületet lehet egyben parkettázni?

2014.02.12. 22:05 peaso

Megszakítás nélkül.

Főként az utóbbi években egyre erősebben jelentkezik az az igény, hogy a lakásban lerakott parkettában ne legyenek küszöbök vagy burkolatváltó profilok. Ezenkívül ha utóbbi mégis bekerül, akkor minél kisebb legyen. erről a kérdésről itt egy poszt.

Miért van szükség megszakításokra: mert -mint minden anyag- így a melegburkolat mérete változik,dillatál. Egy egy parketta elem változása elenyésző lehet, de nagyobb felületen a tized/század mm-ek összeadódhatnak, akár cm-ekké. Ezért minden fix tárgytól ( oszlop, fal, járólap stb) el kell hagyni valamennyi távolságot. Ez általában 0.5-1,5 cm. A dillatációs rés mérete és szükségessége sok mindentől függ.

burkolatváltó.jpg

Hogyan határozható meg, mekkora felületet parkettázhatunk egybe?

Ehhez egy két plusz ismeret szükséges:

1.Leragasztott vagy nem leragasztott, másnéven úsztatott parkettáról beszélünk-e?

Természetesen első esetben sokkal nagyobb szabadsága van a kivitelezőnek, hiszen nagyságrendekkel csökken a parketta mozgásának lehetősége. Ebben az esetben- függetlenül attól, hogy mit mondanak a szakkönyvek ( és amennyiben minden más körülmény ideális) .szinte korlátlanul rakható Magánlakások  esetében,  ami ritkán lépi túl egy szinten a 100-150m2-ert , elegendő lehet akár 3mm-nyi fuga, vagy vagy valamilyen puha réskitöltő (pl parafa) anyag,

2. Milyen parkettát használunk?

      2/1 Fát?  Ha faparkettát rakunk akkor több paraméterért is figyelni kell az anyagnak. A szakirodalmon túl itt is sokat segít a tapasztalat, hiszen a szakirodalomban sokszor labor adatokat adnak meg a dagadásra, nem figyelembe véve más körülményeket (pl levegőben lévő pára mennyisége), de ami még fontosabb legtöbbször a garancia miatt túlbiztosítják magukat.A két legfontosabb:

         -szálirány: a fa sokkal jobban dagad a fa szálirányában mint keresztbe. Ez főként akkor lehet veszélyes ha hosszú tereket keresztirányban parkettázunk ( ami ugye leég ritka)

         - fafaj: nagy különbségek léteznek  a  fafajok között. A belső térben használt fafajok esetében ezzel az átlagember akkor találkozik, amikor a padlófűtésnél  felhívják a figyelmét, hogy nem használjon bükk illetve juhar fát, mert ezek kimagaslóan sokat tudnak mozogni.

A fa hihetetlenül komplex anyag: az egyik ha párát kap dagad, de vissza már nem úgy szárad, a másik tekeredik, a harmadik jobban recseg. másképp reagálnak a levegőben lévő párára és másképp ha csőtörés miatt állt rajta a víz. Nem lehet ezért azt minden esetben mondani, hogy ha ez egyik oldalon hagyunk rést a parkettának mozogni akkor a másik oldalon nem kell  ha egyszer felpúposodik a parketta , a fenti okok miatt nehéz sokszor azt is kideríteni, hogy a hol dagadt.

További tényezők, amelyek befolyásolhatják a fa nedvességének és ezzel együtt méretének változását:

(több információ itt olvasható angolul)

- a rönk melyik részéből fűrészelték?

-mennyire tömör a fa ( a trópusi fák általában tömörebb szerkezűek sokszor- de nem minden esetben!- jobban bírják a vizet, a párát

-a fa mérete, minél vastagabb , nagyobb egy-egy elem  annál inkább tud változni. Ezért (is) sokkal stabilabb egy szalagparketta, mint egy tömörfa hagyományos parketta vagy egy svédpadló

-a fa hibái, szerkezeti különbözőségei: minden fahiba, ill, minden olyan része a fának, ami eltér az "alapszerkezetétől". Legfontosabb ilyen eltérés a szíjács és a geszt.A szíjács része a fának mindig puhább és jobban reagál a párára. A képen a fehér csíkos rész a szíjács.

szíjács.jpg

tölgy rusztikus parketta csíkos.jpg

2/2 Lamináltat: A laminált padló szálirány nélküli anyag így a dagadása is nagyjából egyforma, legfeljebb egy nehezebb bútordarab fékezheti egy irányba. Ha viszont folyadékot kap, akkor egy adott helyen nagyon meg tud dagadni, és minimálisan szárad vissza.

Ezért nem szabad nagyon és sokszor  felmosni, mert ilyen lesz:

Scratched-Laminate-Floor.png

Röviden: az egyszerű, beugró és oszlopok nélküli felület, tehát normál konkáv alakzatok esetében nagyobb felületeket rakhatunk egybe, mert a különböző helyiségek és beugrások növelik a veszélyét annak, hogy az úsztatott parketta a természetes és szükségszerű mozgása során fennakad a kiszögellésekben vagy leggyakrabban az ajtónyílásokba/tokokban.

Reméljük megbékélnek azzal, hogy úsztatott jellegű építési megoldásoknál ( legyen az akár beton) kötelező a dillatációval számolni, hogy ne járjanak így:

felpúposodott parketta.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: parketta svédpadló burkolatváltó profil parkettázandó felület mérete dillatációs hézag

Telkiben fehérre pácolt parketta harcikutyával

2013.12.15. 21:58 peaso

A parkettát tőlem vették és én raktam le: www.aparketta.hu 

Ez a kép fogadott minket:

DSC_1657.jpg

A megbízó egy precíz építésvezető, aki egy II. kerületi nagy családi ház munkálatait vezette, mi ott parkettáztunk, és adtunk el egy gyöngyfehérre pácolt szalagparkettát,ami megtetszett neki.

A fenti kép után félve mondtam igent az udvarban való fűrészelésre. 

Majd egy ilyen harcikutya fogadott:

A kis szoba pedig így fest. szegélyeket nem kellett raknunk, mert ő szeretné felrakni.Így megvoltunk kb másfél óra alatt takarítással együtt

 

 

68mm magas 12mm széles teljesen fehér laminált szegély, inkább lábazat lesz.Ilyen: 800 Ft/fm:

fehér laminált lábazat.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: parketta telki fehér színű parketta szegély f fehér parketta

Szeretnék bézs parkettát! Mi a helyzet a színekkel?

2013.12.15. 16:31 peaso

Lehet színekről beszélni a parketták esetében. A válasz egyszerű: igen is meg nem .

Először is két részre kell szedni  a lehetséges válaszokat. Színek  fa parketták és a lamináltak esetében,

 1. Fa parketták: itt jobban tesszük ha nem színben, hanem inkább színvilágban gondolkodunk, hiszen még a legkevésbé változatos fafajok is heterogénebben a laminált padlóknál. Mondhatjuk , hogy a kőris sárga? Részben igen. ilyen egy kőris natúr:

kőris natúr szalagparketta_1.jpg

De mit mondjuk a kőris rusztikus válogatására, hiszen ennek is minden lamellája kőrisből van?

WP_000072_resize.jpg

Az emberek nem ismerik (már)  a fák valódi kinézetét. egyrészt annyi bútorlappal találkoznak, amelynél a számítógép nyomtatja a színeket, hogy egy-egy dekort már rögtön azonosítanak egy színnel és ugyanazt várják a faparketta esetében. Az ügyfelek ezért leginkább egy színt keresnek, és ehelyett kapnak több színárnyalatot, ami miatt csalódottak lesznek


Tipikus példa erre a dió.
Lássunk három dió névre hallgató laminált dekort (csak egy márka esetében több tíz valamilyen dió laminált padló létezik):

 Látható , hogy a laminált parketta gyártók nem színről , hanem inkább jellemző rajzolat alapján adnak nevet a parkettának.

De térjünk vissza az igaz fához. Jelen esetben lássunk egy diót szintén, ebből is a parketta gyártásban (és  a bútoriparban) is leginkább használt amerikai diót.

Háromsoros szalagparketta dió:

 

Szólj hozzá!

Címkék: parketta színek sötét parketta világos parketta

Mi kerülhet a padlóra?Hideg vagy Meleg? Összefoglaló

2013.11.17. 18:09 peasoBár mi (www.aparketta.hu) csak parkettákkal, laminált padlókkal és kültéri faanyagokkal foglalkozunk, segítségképpen megpróbálom rendszerezni, milyen anyagok állnak rendelkezésre akkor ha szeretnénk a szobánkat burkolni.

Mivel a hidegburkolatok nem a szakterületem , ezért a táblázatban nem szerettem volna elemeire bontani ezt a szekciót.

A tapasztalatok alapján azért csináltam egy hevenyészett összehasonlítást a két alternatíva között.

 

 


Itt most nem célom a különböző típusok összehasonlítása, előnyök-hátrányok felsorolása, csak hogy legyen mindenkinek képe, amikor nekikezd a  nézelődésnek.Ez egy másik poszt témája.

Itt most csak a hideg és melegburkolatok ( inkább ezen belül a parketták) közötti összevetést tenném meg. Manapság a szőnyeg az irodai felhasználás mellett , inkább csak a hálószobákban üti fel a fejét, így a rugalmas melegburkolatokra nem térek ki):

Tartósság, sérülékenység:

Erről mindenkinek van tapasztalata, hogy létezik járólapban is, ami egy leesett kulcscsomótól lepattan, van amihez lehet a bögrét csapkodni,  parketták ( laminált, szalag 25-40 év; vastagabb tömörfák 80 év)  talán kevesebb ideig jók, viszont könnyebb cserélni, javítani őket. 

Tisztíthatóság/Felmosás:

Természetesen a követ felönthetjük, bár nem mindegyik viseli jól az erős tisztítószereket, ami kétségtelen előny, de nem nagyon találkoztam  a több száz parketta tulajdonos közül olyanokkal, akiknek a tisztaságmániáját nem tudta volna a bármilyen (akár a laminált) parkettán kielégíteni...és ehhez egy minimális odafigyeléssel.

Olyan helyekre ahol tudjuk hogy sok sár, és napi szinten jelentkezik kosz (jellemzően előtér) ott én is járólapot javasolok. A konyha, kert felőli bejárata a nappalinak nem követeli meg a hidegburkolatot 100 családból 95-nek nincs problémája ilyen esetben a parkettával.Aki tudja, hogy szeret a gyerek gumicsizmával berohangálni, az ne vegyen sötét parkettát, és fogadja el, hogy a fa parkettán nem lehet totálisan karcmentesen élni, laminálton padlón igen.

Padlófűtés:

A mai napig rengetegszer találkozom a parkettát nem lehet padlófűtésre rakni kijelentéssel. Talán még valami műegyetemes könyvben is olvastam ilyet. Nonszensz. Külföldi oldalakon is hivatkozások százait olvashatjuk (vö.google: underfloor heating-ufh; fussboden heizung). Magam is minimu 50 lakásban raktam szalagparkettát és laminált, többnyire úsztatva,alátéttel,de leragasztva is) Semmilyen gázszámla növekedés, vagy hatékonyságbeli csökkenés nem számoltak be. Ami persze nem jelenti, hogy nem jobb ebben a tekintetben a kő, Mind a hő átbocsátására, mind megtartása szempontjából, de ez a hétköznapokban annyit jelent  10 perccel később éri el a fafelület ugyanazt a hőleadást. Sajnos erre nem találtam a neten adekvát méréseket, bár egy hozzáértő a hőátbocsátási tényezőkből .

Még egy lényeges érv: a fűtés a 12 hónapból max 7-8 hónapot megy, a maradékban papucs vagy szőnyeg. egy szalagparkettán bármikor lehet mezítláb rohangálni.

Nem kevés olyan munkám volt, amikor a hideg miatt megunt ( főleg gyerekes családoknál) hidegburkolatra, vagy ahelyett raktunk parkettát.

mezítláb a parkettán.jpg

Divat: A kő marad, a kő marad ( hogy a költőt idézzem). A parkettát meg le lehet cserélni egy nap alatt,  be lehet színezni stb. Persze ez nem ilyen egyszerű a hétköznapokban, senki nem dobálja ki ötévente, még az olcsó padlószőnyegét sem, de remélem érthető mit akartam megfogalmazni.

Kihagytam  volna  valamilyen paramétert?

Annyit érdemes talán még tudni, hogy parketták esetében döntően lamináltat vesznek az emberek, ha fát vesznek akkor pedig komoly túlsúlyban a szalagparketta van itthon. Az újonnan lerakott parketták esetében a tömörfák arányát nem saccolnám többre 5%-nál.

Szólj hozzá!

Tölgy 1 sávos rusztikus szalagparketta Kecskemét

2013.11.16. 14:41 peaso

Az alábbi postban olvashatnak arról, hogy a egyszerű tölgy parketta is mennyi meglepetést tartogathat.

A lenti parkettá tőlünk vásárolták, mi vittük és raktuk le Kecskeméten. Mivel itt 60m2 -ről volt szó, és mindent rajtunk keresztül ment, így nem volt semmilyen többletköltség, ahhoz képet , mintha a fővárosban lett volna.Sőt, mivel nagyon kedvesen fogadtak, így ingyen adtam az alátétet és mentem vissza az ajtók berakása után az apróságokat befejezni. De ez nincs mindig így:)

 Sokszor találkozunk azzal az igénnyel, hogy minél természetesebb, az igazi fához hasonlító parkettákat keresnek. Amikor pedig megmutatjuk milyen formák, színek , alakzatok vannak egy kőris, vagy egy tölgyfában, akkor megijednek, hogy ők ilyet nem szeretnének, ez túl sok Miért van ez? Részletesen ezt kifejtem ebben a posztban.

A fenti képeket azért szeretem megmutatni a vevőknek akik egysoros, vagy másnéven osztatlan parkettát kérnek, mert jól látható hogy egy ez olyan anyag, amitől elszokott a szemünk.

- Olyan nagy az egy darabban látott fafelület ( egy szalagparkett 192mm x 2200mm), ami sokkal nagyobb, mint egy svédpadló, nem is szólva a több lamellás kivitelekről

- Itt a fa minden olyan jellegzetesség látható, amit még fabútorokat ismerő emberek sem láthatnak hiszen a parketta gyártásban sokkal nagyobb részét használják a fűrészárunak, válogatásra kisebb a lehetőség.

- Van lehetőség természetesen előre válogatott parkettát venni,amellyel lehet csökkenteni ezt a változatosságot. Rosszul fogalmaztam , minden parkettát válogatnak, csak  a válogatás "szigorúsága" nő meg. Natúrnak hívják általában  azt a parkettát, ami relatíve homogén, és sokszor rusztikusnak, amikor direkt a fára jellemző sokszínűséget akarják megjeleníteni.

A tölgy osztatlan parkettát még mindig nagy divatnak örvend, hiszen a közepes színtónusával szinte minden stílushoz, falszínhez összeegyeztethető, a legkevésbé látszik meg rajta  a por és a karcolódás.

Itt a legnagyobb meglepetést a fa úgynevezett szíjácsos része szokta okozni ( az emberek a göcsökhöz jobban hozzá vannak szokva, azt természetesebb jelenségnek tartják: nem múlt nyomtalanul el a rossz fenyőből készült lambériás helyiségek látványa)

Tölgy rusztikus egysoros szalagparketta:

 

Minél nagyobb  a fafelület annál feltűnőbb., így egy két soros tölgy parkettánál, vagy egy svédpadlónál, pláne egy háromsorosnál, vagy egy hagyományos parkettánál ezek a differenciák eltűnnek

tölgy hobbi szalagparketta.jpg

De még egy ipari parkettánál, ahol a legkisebb egységnyi felületet látjuk egyben is felismerhető a tölgy változatossága:

tölgy ipari parketta 1 tábla.gif

Aki ezt szeretné elkerülni, annak két lehetősége van : nem fát vesz, vagy fából megpróbál minél inkább szelektáltabbat venni ( ezek általában a natúr névre hallgatnak):

Tölgy select egysoros szalagparketta:

Tölgy 1 soros hobbi szalagparketta.jpg

tölgy natúr 1 soros szalagparketta.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Tölgy parketta Tölgy egysávos szalagparketta Parketta kecskemét

Gőzölt akác szalagparketta Székesfehérváron

2013.11.13. 11:29 peaso

Több ár és információkérés: www.aparketta.hu

Egy időben többször voltunk Székesfehérváron parkettázni, már ott is nyílt pár bolt, úgyhogy ritkulnak a látogatások.

Főleg az Öreghegy környékén voltunk aktívak.Ezt a  családi házat tavasszal csináltuk, az általunk vásárolt befag akác omnis szalagparkettából.Lerakással segédanyagokkal együtt volt 7200 FT/m2. Az árakat csak viszonyítási alapként írom ide, mert azok több okból folyamatosan változnak és egyedileg is eltérhetnek.

Minden rendben volt, egyetlen gikszer a hidegburkolat és a parketta íves találkozása.

Nem hozzánk hasonlóan kedves mesteremberek, akik hanyagolják a tulaj informálását, sokszor hozzák a házigazdát kellemetlen helyzetbe: itt a hidegburkoló örömmel levágta szépen ívesre a járólapot, de arról elfelejtett szót ejteni, hogy ennek mennyire problémás a burkolatváltása.

 • Úsztatott (nem leragasztott) parkettáknál nem létezik rá tökéletes megoldás. Pontosabban bizonyos ív méret alatt még meg lehet hajlítani egy kellően keskeny ( tehát nem idevaló) T alakú profilt, viszont ezt leragasztani csak nagyon kicsi ívnél lehet, különben kifeszül, felhajlik. Lehet, hogy csak néhány milimétert, viszont itt nem lehet fugázni, szilózni, mindenképp  barkács kinézete lesz.MIndez csak abban az esetben működik , ha szinte tökéletesen sima és sík mindkét aljzat és -fontos és ritka- párhuzamosan fut a beton aljzat a járólap felső síkjával!!
 • Le lehet esetleg csavarozni, be lehet "irdalni", mint ahogy a gipszkarton profilokat szokták, de annak talán még csúnyább eredménye lesz
 • Létezik ( leginkább a Diegoban) műanyag, gumiszerűen hajlékony burkolatváltó, főként szőnyegekhez. Ez működik viszont kb 7mm magas 4cm széles és nem túl szép színekben. Az árát nem tudom, amikor ezt meglátja egy vevő, elmegy a kedve tőle.
 • flex.jpg
 •                          Jó megoldás 1: Bérelni hajlítógépet ( 3000 Ft/nap) és kísérletezgetni az ívvel. Ez csak és kizárólag t profillal működik 20 ill nagyobb ív esetén 15mm szélessel. Mindez azt is jelenti, hogy nem engedhető meg szintkülönbség az áthidalni kívánt felületek között  (ilyen csak nem gépi, hanem kézzel hajtott:https://www.youtube.com/watch?v=0nif6qfaF7Y)
 •                          Jó megoldás 2: vízben felmelegíthető műanyag fadekoros burkoltváltó ami kihűlve úgy marad formában

Külföldön létezik rá jobb megoldás: csiszolható és pácolható: http://flexitions.com/gallery/

 • Természetesen le lehet egyedileg gyártatni akár acélból akár fából asztalossal.Mindkettőt mérettől függően több szálból.WP_000017_resize.jpgWP_000016_resize.jpggőzölt akác hobbi 6_resize.jpggőzölt akác hobbi_resize.jpg

Szólj hozzá!

Parkettázás a Bálnában

2013.11.10. 12:06 peaso

Munkadíjak: www.aparketta.hu/munkadijak

Jellemző generálkivitelező hozzáállás: szerda reggel szól, hogy este parkettázni kell, mert péntek reggel nyit a bisztró a Bálna, korábban CET elnevezésű helyen ( funkcióját, így elnevezését sem sikerült kitalálni az ott töltött idő alatt: pláza? gasztro-gyűjtőhely?).

A munka 68m2 laminált, abból is az egyszerűbb ún. 4 generációs klikkes, amit rövid oldalon nem egymásba csúsztatni, "klikkelni" kell hanem egymásra ütni. Szerintem nem olyan jó, mint a dupla klikkes laminált padló, de a civileknek könnyebb lerakni, majd írok erről később.

A Kronospan-nál így hívják:

files-Eigenschaften1clic2goLogo.jpg

Tehát alapesetben ez kb 3-4 óra munka kompletten, szegélyekkel, burkolatváltókkal, javításokkal.Szerda este meg is csináltuk volna, de természetesen elfogyott a parketta, amit a házigazda hozott.Ilyenkor , ha nem a mi hibánkból kell újból felvonulni, felszámolunk egy plusz kivonulási költséget. Tehát másnap, a nyitás előtt odamentünk befejezni délután ötkor. Ez a kép fogadott:

DSC_1442_resize.jpgDSC_1440_resize.jpgEgyszerre csinálták az asztalosok a pultot, gépészek a szegelszívót, a falon még néhol fogott a festék, áram csak háromszáz hosszabbító valamelyikében volt,.5 szakma kb 20 embere.

Másnap reggel nyitás előtt fél órával:

DSC_1447_resize.jpgDSC_1448_resize.jpg

és maga   a lamináltról pár kép, ami classen márkájú  a bauhausból, amúgy egész jó.Extra széles 8cm-es alu burkolatváltóval, ami extra drága is : egy szál 3m és 12000 Ft.

DSC_1446_resize.jpgDSC_1444_resize.jpgDSC_1435_resize.jpgDSC_1445_resize.jpgDSC_1443_resize.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: bálna laminált parketta rakás öntapadós burkolatváltó csempemintás laminált parketta

A pici csonka, az ipar meg ép.

2013.11.09. 20:12 peaso

Gondoltam ha már van szerencsém a honi épipar bugyraiban tengődni, akkor megosztok egy-két,  a parkettázáshoz szorosan nem kapcsolódó, de a fenti szcénára annál jellemzőbb képet.

Itt egy szemeteskonténerbe dobott kartondoboz látható, amibe a megmaradt csemperagasztót öntötték. A csomag későbbi kezelését megkönnyítendő belenyomtak egy teljesen jó, de általuk feleslegesnek vélt simítót.

Szólj hozzá!

Címkék: építőipar parkettázás

Pénzt adok.

2013.11.03. 09:23 peaso

A szomszédod épp felújít?    A haverodnál recseg a padló és felkel rá a gyerek?     Azt hitte a testvéred, hogy Kaposvárra nem éri meg egy fővárosi parkettást hívni?  NOS:

Ha valaki rád hivatkozva kérem tőlem ajánlatot, és vesz tőlem valamit, akkor minimum

5000 Ft-ot.

Ha valaki rád hivatkozva tőlem kér ajánlatot munkára és megegyezünk akkor:

5000 Ft-ot.

Ha a kettőt együtt, akkor meglepő módon:

10000 Ft-ot adok.

Ha nem jön össze egyik sem, akkor 3000 Ft-al jövök neked, illetve kérhetsz egy szívességet:)

Minimum 15m2 esetén. Árak nettóban.

Szólj hozzá!

Miben vagyunk jók...és miben nem.

2013.11.03. 08:57 peaso

Ennek kellett volna az első posztnak lennie, de triviális dolgok soha nem jutnak elsőként észbe.

DSC_0670_resize.jpg

 

Szerencsére a mondat első felére több igazolást tudok felsorolni. Kezdjük:

- A legfontosabb: a parkettákat én rakom le és én adom el. Ez az egyetlen biztosíték arra, hogy nem csak az ízlésének megfelelően, hanem szakmailag is helyesen választ. Lehet, hogy az adott parketta túl vékony az Ön hullámos aljzatához, lehet hogy a kiválasztott szegély nem lehet szépen felrakni, ezért másikat kell választani. Arról nem beszélve, hogy szinte minden mozzanatára a parkettázásnak lehet alternatívákat mondani, és ezek közt segíteni kell eligazodni. 

- Mivel kis cég vagyunk, ezért minden munkát (ajánlat adástól a befejezésig) rugalmasan és gyorsan tudunk kezelni.Nem kell napokig várni, hogy megtudja mennyibe fog kerülni pontosan a munka. Ha többször kell a munkaterületre menni, nem kell hosszasan egyeztetni. Nem napidíjban dolgozunk, mint sok más kivitelező cég emberei, ezért érdekünk hogy minél gyorsabban befejezzük a munkát. A fizetésem csak akkor kapom Öntől a nap végén, ha elégedett, ezért fő szempont, hogy részletekre is figyeljünk.

- Egy alkalmazott, pláne az építőiparban nem feltétlenül gondolkodik hosszú távban, miután nekem a munkáim többsége reklám nélkül ismeretség alapján jön, oda kell figyelnem, hogy ne csak a átvételig legyen szép és jó, amit csinálok.

- Mindezek miatt tudok határozatlan idejű garanciát vállalni a munkámra.

- Normálisan, emberként állunk a megrendelőinkhez: Érdekes dolog a normalitást előnyként megjeleníteni, de a hosszú évek alatt rájöttem, hogy ez a hozzáállás a ritkább. A munka előtt és közben mindent részletesen elmagyarázunk, a költségeket részletesen leírjuk,  ötleteket adunk, milyen szegélyt érdemes és lehet venni, hol, milyen burkolatváltót kapható, összedolgozunk a lépcsőssel, a hidegburkolóval, a festővel.

-A fentiek ellenére úgy az anyag, mind a munkadíjaink a piacon található árak alsó 10%-ban vannak. A konkurens cégeket folyamatosan nyomon követem ebből a célból is.

-A parkettamintákat házhoz visszük, az ingyenes ajánlatot csak a  helyszín ismeretében pontosan adom meg.

-Nincs nyitvatartás: ezért este, vagy hétvégén is tudunk ajánlatot adni

-Csak azt a munkát végezzük el, amihez értünk.Ez az én esetemben a szalag és laminált parketta lerakása. Más végzi nálunk a csiszolást és más az aljzatkiegyenlítést.

 

Kiknek NEM mi vagyunk a legjobb választás?


Bár tíz megkeresésből átlag hét-nyolccal sikerül üzletet kötnöm, természetesen vannak akiknek az én üzleti modellem, személyem nem megfelelő:

 

-Azoknak akik  a legolcsóbb munkadíjakat keresik, és ezért nem is várnak szolgáltatást

-Azoknak akik azt gondolják a parketta lerakási árában benne van a magunk előtt takarítás, az ajtólapok levágása, a bútorok tologatása, a szemét elszállítása stb. Szívesen megcsinálunk mindent , amit tudunk és örömmel segítünk, de amivel mi ebből élünk, az ezzel töltött időnek ára van. Ezeket persze előre megbeszéljük.

Szólj hozzá!

Címkék: parketta parketta lerakás budapest

Jatoba furnér parketta lerakása XII. kerület

2013.11.02. 21:24 peaso

DSC_0228.jpg

 A házigazdának végeztünk parketta csiszolást és színezést. Elégedett volt velünk, azért az általa vásárolt furnér parkettát is mi raktuk le. Én próbáltam rábeszélni szalagparkettára, mert az ára megegyezett volna ( kb 8000 Ft/m2) de nem sikerült:)

A furnérparkettáról azt kell tudni, hogy 3,5 mm-nél vékonyabb, jellemzően 0,9-1 mm vastag a felső, azaz a kopóréteg. A hordozóréteg sem szokott fenyőből lenni, mint a szalagparkettánál, hanem mdf vagy hdf esetleg rétegelt lemez.Ez azt is jelenti,hogy nem lehet csiszolni. Azért gyártják szerintem, mert nagy az igény (még) a fa parkettákra, ám ezek idővel drágábbak lettek,  a lerakásuk is bonyolultabbá és költségesebbé vált  a laminált padlókhoz és készparkettákhoz képest. Ennél a terméknél spórolnak azzal, hogy kevés fát kell felhasználni a gyártásánál.

Szólj hozzá!

Kőris hobbi szalagparketta lerakással és íves szegélyezéssel Szentendre

2013.11.02. 20:32 peaso

A parketta és kivitelezés megrendelhető: www.aparketta.hu 

Az emberek legtöbbször úgy állnak neki a parkettkeresésnek, hogy egyfajta színt keresnek. Ez a fajta hozzáállás sikerre vezethet, ha laminált padlót néztünk ki, de amikor igazi faparkettákról( szalagparketta, svédpadló, ipari parketta stb.) egy kicsit más nézőpont is szükséges. 

Mégpediglen az, hogy fa nagyon sokszínű, mintás, foltos stb lehet. Sokkal jobban, mint amit mi elképzelünk, hiszen az ismereteink az igazi fa kinézetéről torz. Ennek több oka van:egyrészről amikor még igazi fát is látunk pl egy bútor esetében, akkor az asztalos hagyomány és szakmai szempontok megkövetelik, hogy a faanyagot kiválogassunk és csak hibamentes és színben és mintában minél inkább hasonlító elemeket válogassunk össze.

Pl: ez egy kőris rusztikus szalagparketta, aminek minden eleme lamellája kőris. látható, hogy a világos sárgától, amit nevezhetünk a kőris alapszínének egészen a sötétbarnáig terjed a színskála. 

kőris hobbi.jpg

Itt pedig egy kőris natúr szalagparketta. Itt a parketta lamelláit a számítógép úgy válogatja össze, hogy abban lehetőleg egyszínű, homogén sárga elemek legyenek.

kőris natúr szalagparketta.jpg

Lehet ezt még fokozni is: Létezik  a Befag-nál select kategória, ami lényegében a kőrisnél azt jelenti, hogy tiszta világossárga az egész:

Kőris select-3soros.jpg

A lenti lakásban kőris hobbi raktunk. A hobbi kategória azt is jelenti, hogy nem tudjuk, hogy a kibontott csomag rusztikus vagy natúr lesz, persze a hosszú évek tapasztalata azt mutatja, hogy valószínűleg rusztikus, de ezt soha nem tudjuk garantálni. Itt is ez volt: az emelt szinten inkább rusztikusabb a lenti részre natúrosabb jellegű parkettákat válogattunk. Lássuk:

DSC_0220_resize.jpg

A szegély itt hagyományos tömörfa kőrisből. Ebből a -legolcsóbb- szegélylécből tudunk adni gőzölt bükköt, kőrist illetve tölgyet. Amennyiben más színű fafajhoz rakjuk, akkor színre lazúrozzuk

DSC_0224_resize.jpg

Másképp tömörfából nem lehet az íves szegélyezést megoldani. Ha nagyon nagy az ív, azaz nagyon keveset kell a szegélyt, akkor működhet egy darabból, (főként magasabb furnéros, vagy laminált lécek esetében), de az esetek többségében szögbe vágjuk és egymáshoz igazítjuk a szegélyeket, egyforma hosszúra vágva őket.

Sajnos a lépcsőre kifutó parketták vágott éleinek fedésére nem létezik tudtommal itthon kész megoldás. Lehet hajlékony műanyagból, esetleg alulról bevagdosott  vékony aluból, vagy méretre gyártott acél, vagy fa L profilból

DSC_0215_resize.jpg

DSC_0217_resize.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: kőris szalagparketta parketta szentendre

Laminált padló lerakása panellakásban szőnyegre XI.kerület

2013.11.02. 14:12 peaso

A lenti anyagokat tőlem vásárolták,a  munkát én végeztem: www.aparketta.hu 

A panelekben való parkettázásnak vannak sajátosságai , és ezek sajnos szinte minden ilyen betonlakásra jellemzőek.

Ilyenek:

-általában rossz, azaz hullámos az aljzat

-a falak hullámosak ( nagyon)

-a sarkok nem derékszögek, hanem van bennük egy kis lekerekítés (ez a szegélyezést csúfítja)

-sok helyen jönnek fel vízcsövek a fűtőtesthez, ami sok esetben vastag vascső-gyűrű ölel át, így nem lehet a parkettával elég szorosan megközelíteni

-szintén jellemző, hogy meg kell birkózni a korábbi melegburkolattal ( mozaik parketta, szőnyeg)

- a falak olyan kemények, hogy szögelni a szegélyt oldalra nem lehet csak lefele, vagy marad a ragasztás

Ebben az esetben a bútorok nagy részét a hölgy tulajdonosok nem tudták szétszedni, így azokat  nem vittük, hanem a parketta lerakása során a szoba egyik részéből a másikba, ez -jelen esetben- 150 FT/m2 munkadíj növekménnyel járt. A munkaidő kb 5-6 volt felhordással együtt ( volt lift:)

DSC_0206_resize.jpg

A kész szoba Kaindl  négy oldalt fózolt 8mm-es laminált parkettával, az akciós parketta ára lerakással együtt 3000 Ft/m2 volt. A fózolt parketták esetében a rövid oldali találkozását mindig igyekszünk változatosan elosztani, azaz hogy  ne találkozzon ugyanott minden második sorban. Ennek több oka van: 

1. A lerakott parkettfelület sokkal stabilabb lesz, jobban összekapaszkodnak a sorok.

2. Sokkal kevesebb hulladékot termelünk

3. Szerintünk természetesebb kinézete is van, harmonikusabb látványt ad

DSC_0209_resize.jpg

Ugyanezen lakás kisebb szobája, normál 8mm-es kaindl akciós laminált padlóval

DSC_0207_resize.jpg

A szőnyegre nem minden esetben lehet parkettát rakni, nagyjából ez a határeset. Bizonyos szőnyegvastagság felett a parketta annyira benyomódik a lépéstől, hogy hosszú távon károsodik. Természetesen ez függ a parketta vastagságától és típusától is. Pl szalagparkettánál (ha klikkes rendszerű és nem csap-hornyos), elég nehéz lenne olyan puha szőnyeget találni, ami lényeges mértékben rongálódhatna  a fenti okok miatt, ettől függetlenül erősen mozoghat le-föl, ami diszkomfort érzést okoz.

Alábbi helyzetben sem raktunk alátétanyagot a laminált alá, mert a szőnyeggel együtt már túl puha lett volna.

DSC_0199_resize.jpg

DSC_0201_resize.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: parketta parketta lerakása szőnyegre panellakás parketta XI.kerület

süti beállítások módosítása